Det andre gør – gør os alle klogere

Et indlæg om at huske også at nyde alle de gode ting, som andre har gjort for dig. Fordi målet med at bruge åbne licenser og open source-koder ikke er at fokusere på ophavsret men på mennesker og vores muligheder.

Skrevet af Peter Leth, formand for OpenDenmark og en af drivkræfterne bag projektet Tools for alle.

Det er skrevet i efteråret 2022, og bærer derfor præg af skovtur.

God fornøjelse.

Det andre gør – gør os alle klogere cc-by-sa Peter Leth

Det andre gør… 

Internettet er et net af forbindelser mellem mennesker. Tænk det som et forsamlingshus, et fællesskab og en gruppe af mennesker. Du kender måske nogle få, som kender nogen som kender nogen, og på den måde er internettet både personligt og upersonligt. 

Men personligt eller ej – internettet er et herligt socialt netværk, hvor du kan deltage ligeså vel som din nabo. 

Ikke nok med at alle kan deltage. Så kan man faktisk også sige at der heller ikke er nogle grænser for hvordan og hvor meget vi hver især kan deltage. 

Der er folk, der frivilligt har taget millioner af billeder, som de deler. Fagfolk og entusiatister har bidraget med viden og artikler på Wikipedia – og sådan kan vi blive ved. Du kan selv gå på opdagelse på Medier for Alle, og opleve de kræfter det giver. 

Så hvordan bruger vi viden til at blive klogere. 

Det skal dette indlæg kort give dig et eksempel på; Merlin Bird ID

Bird ID hjælper dig med hjælp fra andre

Bird ID udviklet på Cornel University i USA. Takket være bidrag fra folk, der har optaget fuglelyde, som Cornell har haft lov til at bruge, har vi andre nu fået et værkøj med appen Merlin Bird ID, som gør at vi kan lære ved hjælp af andres bidrag.

Du kan opleve hvordan du bruger Bird ID her på Tools for Alle.

Det gør det sjovere at lære naturen omkring os – og ikke mindst så lærer vi på en smart måde – nemlig med ørerne og vi lærer netop om de fugle, som vi selv står overfor i skov og krat.

På samme måde kan vi bruge appen iNaturalist (se mere om iNaturalist på Medier for Alle) til at få kunstig intelligens til at hjælpe os med at genkende arter vi møder i naturen visuelt.

Sådan kan vi lære af andre. Takket være det digitale forsamlingshus som gør at vi kan dele og samarbejde i det uendelige. 

Så nyd det. Nyd at du kan gå på opdagelse. Nyd at du kan lære hvad andre ved noget om. Nyd at du kan finde viden om netop det, der også interesserer dig. 

 

Dette indlæg er ligesom siden Tools for Alle og Medier for Alle udgivet af OpenDenmark. En forening, der har til formål at gøre det nemt for alle at blive klogere på hvad åbne medier og åbne værktøjer kan gøre for os. Vi er afhængige af støtte fra fans og medlemmer. Læs mere om at støtte OpenDenmark her

 

Vi elsker at fortælle om det digitale forsamlingshus

 

Vi hjælper dig med at kunne finde
de bedste informationer 
og de bedste værktøjer

 

Du styrer hvad du vil. 

Det er ikke det rene pip, når vi siger at vi alle bliver klogere af at dele

Kolofon

Det andre gør – gør os klogere af Peter Leth. Udgivet under Creative Commons licensen cc-by-sa. Du kan læse mere om åbne licenser fra Creative Commons her.

Artiklens billede er af en Østlig Englærke cc0 af Tom Lazar hentet fra iNaturalist. Du kan læse mere om iNaturalist på Medier for alle.