Tre gange …for Alle

Der er en mening med Tools for Alle, som vi gerne vil præsentere. For Tools for Alle er en brik i et større projekt om at gøre viden om det åbne forståeligt og tilgængeligt i et bredere persoektiv.

Det vil vi gerne fortælle dig om i dette indlæg. 

God fornøjelse.

Tre gange for alle cc-by-sa Peter Leth

Tre gange …

Tools for Alle er den ene af en række domæner som er udgivet af foreningen OpenDenmark, mens to andre er Medier for Alle og Wiki for Alle.

Så hvorfor tre gange “for alle.dk”?

Svaret er lige for; Fordi det er tre sider af samme sag. Men også tre forskellige formål. 

Tre sider af samme sag

Det åbne handler om, at vi bliver gode til at benytte os af de muligheder og invitationer, som vi har. Det gælder værktøjer, medier og fællesskaber, vi kan deltage i.

At noget er åbent er at det i et eller andet omfang er gjort tilgængeligt på måder, som giver dig flere muligheder end hvis værket blot er beskyttet af ophavsret.

Det kan være et medie, som har en tilladelse til at du må downloade, ændre og sælge bearbejdede værker. Det kan være et værktøj, som du må hente og bruge kvit og frit eller det kan være et projekt, som fx Wikipedia, hvor du kan deltage, hvis du er indforstået med at alle – og dermed også dig – giver et bidrag under nogle frie betingelser. Sådan skal du tænke, når du møder vores forklaringer om “det åbne”.

For at favne de tre sider, har vi lavet tre domæner. Tools for Alle er rettet mod de tjenester og værktøjer, du kan bruge til at skabe indhold. Medier for Alle retter sig mod indhold, som du kan hente og bruge til din uddannelse, dit arbejde eller dine interesser, og Wiki for Alle retter sig mod alt hvad der begynder med wiki- fordi disse steder er et af de mest interessante fællesskaber at dyrke interesse for videndeling og samarbejde.

Tænk dem sammen

Vi vil foreslå, at du tænker de tre sider sammen. 

Hvis du fx underviser kunne det være at du til dit fag kigger på 1) hvilket indhold kan understøtte min undervisning, fx e-læringsressourcer og åbne medier. Med en lille liste på måse 4-5 steder, har du lidt indhold med dig. 

Derefter kan kaste et blik på værktøjerne her – hvis du mangler noget, eller hvis du tænker at dine elever måske kan have gavn af at blive vejledt i bestemte retninger. 

Og sidst men ikke mindste, så gå på wiki for alle og bliv klar på hvordan man bliver god til at læse og finde tekster, medier og data i det univers. 

Så er du klar med en pakke, som du kan holde fast i under hele forløbet.  

Vi elsker at give et par gode tips

Så du er velkommen til at efterspørge at vi leder efter bestemte værktøjer til dig.   

Hænder Hoved og Andre mennesker. Det er Tools Medier og Wiki for alle. 

Kolofon

Tre gange for alle af Peter Leth. Udgivet under Creative Commons licensen cc-by-sa. Udgivet april 2024. Du kan læse mere om åbne licenser fra Creative Commons her.

Artiklens billede af tre pærer er af Clem Onojeghuo hentet fra Unsplash. Du kan læse mere om Unsplash på Medier for alle.